Jak działa drukowanie na papierze jadalnym i czy można to zrobić na domowej drukarce?

18. 11. 2022

Chyba każdy zna zadrukowany papier jadalny, przede wszystkim dzięki ogromnemu boomowi w branży spożywczej w ciągu ostatnich lat. Znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle cukierniczym, jak i piekarniczym, np. do etykiet nanoszonych bezpośrednio na wypieki czy do różnych dekoracji ciast oraz innych wyrobów cukierniczych. Czy masz jednak pojęcie, jak właściwie działa drukowanie na jadalnym papierze i co jest do tego potrzebne? Jeśli nie, w kolejnych wierszach wyjaśnimy Ci to, a może nawet zachęcimy do spróbowania. Wkrótce przekonasz się, że nie jest to aż tak skomplikowane.

Spis treści:

  • Jak działa drukowanie na papierze jadalnym
  • Alternatywy dla jadalnego papieru
  • Tusz jadalny
  • Jak drukować na papierze jadalnym
  • Nie dla każdego
  • Jak działa drukowanie na papierze jadalnym

    Druk na papierze jadalnym jest w zasadzie dokładnie taki sam, jak zwykły druk na drukarce atramentowej. Jedyne różnice polegają na tym, że zamiast zwykłego papieru biurowego używa się papieru jadalnego, a zamiast zwykłego atramentu używa się specjalnego atramentu jadalnego. Dzięki temu powstały nadruk jest w pełni jadalny.

    Początki technologii druku jadalnego sięgają lat 80-tych, kiedy cukiernicy zaczęli z nią eksperymentować. Od tego czasu druk na papierze jadalnym stał się bardzo rozpowszechniony i obecnie jest powszechnie stosowaną metodą ozdabiania wyrobów cukierniczych, gdzie zazwyczaj na papierze drukowany jest motyw odpowiedni na dane wydarzenie. Ale można też spotkać gotowe produkty, takie jak jadalne etykiety na wypieki czy jadalne banknoty.

    Co to jest papier jadalny?

    Pod nazwą papier jadalny można sobie wyobrazić bardzo cienki wafelek o gładkiej powierzchni i minimalnej ilości porów. Właśnie z tego powodu można spotkać w związku z nim takie nazwy jak opłatek, papier waflowy czy papier ryżowy. We wszystkich przypadkach jednak chodzi o ten sam papier, więc nie daj się pomylić tymi nazwami.

    Podstawowe składniki do produkcji papieru jadalnego to skrobia, naturalne lub sztuczne słodziki oraz olej roślinny. Papier jadalny produkowany jest w kilku wersjach - cieńszy półprzezroczysty i grubszy, który nie prześwituje. Biorąc pod uwagę skład, chyba nie dziwi cię fakt, że jest praktycznie bez smaku.

    retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

    Przykład zastosowania wydruku jadalnego: Etykieta producenta na pieczywie (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg)

    Alternatywy dla jadalnego papieru

    Chociaż klasyczny papier jadalny jest prawdopodobnie najczęściej stosowaną opcją w druku żywności, na czele z cukiernictwem, to jednak nie jest to jedyne rozwiązanie, na jakie można się obecnie natknąć. Poniżej przynajmniej pokrótce przedstawimy kilka używanych opcji do dekoracyjnego drukowania.

    Papier cukrowy 

    To drugi najczęściej używany rodzaj papieru jadalnego, który jednak mniej więcej nadaje się tylko do wyrobów cukierniczych. Mówimy tu o słodkiej, łatwej do ukształtowania masie, którą cukiernicy mogą skutecznie i wydajnie „pokryć” np. całe ciasto tak, aby tworzyło całościowe wrażenie. Jako duży pozytyw tego papieru cukiernicy wskazują na jego piękną biel, ale przede wszystkim na to, jak dobrze można na nim zadrukować. Problem jednak w tym, że papier cukrowy nie dogaduje się z wodą, więc musi być umieszczony na słodyczach, które są (przynajmniej powierzchownie) do tego dostosowane.

    Papier skrobiowy 

    Kolejnym zamiennikiem klasycznego papieru jadalnego, który może być używany mniej więcej tylko w cukiernictwie, jest dekoracyjny papier skrobiowy. Bez większych problemów można na nim drukować obrazy naprawdę wysokiej jakości - a to wszystko bez konieczności korelacji kolorów, gdyż papier jest biały. Niestety ze względu na kruchość papieru można go tylko lekko zgiąć, więc zapomnij o jakimkolwiek większym modelowaniu.

    Wydruk jadalny na choco transfer

    Jak sama nazwa wskazuje, chodzi o papier na bazie czekolady. Zastosowanie do słonych produktów jest zatem mniej więcej wykluczone, chyba że pieczesz dla kogoś, kto lubi eksperymentować. Wydruk wykonuje się na folii transferowej. Zdaniem cukierników bardzo dobrze się drukuje, a do tego jest bardzo odporna na wilgoć. Nie ma więc potrzeby dostosowywania się pod względem przepisu.

    Tusz jadalny

    Tusz jadalny dostępny jest na rynku w dwóch podstawowych wersjach. Jeden rodzaj przeznaczony jest do aplikacji ręcznej i służy do barwienia i ozdabiania głównie wyrobów cukierniczych przy użyciu różnych dedykowanych pisaków, pędzli oraz spryskiwaczy. Drugi typ przeznaczony jest do drukowania bezpośrednio na papierze jadalnym i jest dostępny we wkładach atramentowych.

    Jeśli chodzi o skład tuszy jadalnych, podstawowymi składnikami są woda, glicerol, konserwant oraz barwnik spożywczy, który decyduje o uzyskanym kolorze tuszu. Podobnie jak w przypadku klasycznych wkładów atramentowych do drukarek, również wkłady jadalne powszechnie stosowane są w gamie kolorystycznej CMYK – tj. cyan, magenta, żółty i czarny.

    Jak drukować na papierze jadalnym

    Ponieważ atrament jadalny dostarczany jest we wkładach standardowych, może być używany nie tylko w drukarkach specjalnych do drukowania na papierze jadalnym, lecz również w zwykłych drukarkach biurowych. Należy jednak pamiętać, że powinieneś wybrać biurową drukarkę atramentowa, którą obsługuje drukowanie jadalne. Drukarki laserowe w ogóle nie są używane do drukowania jadalnego.

    Wskazówka: Prawdopodobnie największym graczem w dziedzinie drukarek z obsługą drukowania na papierze jadalnym jest Canon. Ta funkcja obsługiwana jest przez modele TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MG1502, iP50, P4950 i MG5350. 4000 (A3), IX6850 (A3), IX6550 (A3), wszystko to drukarki z tylnym podajnikiem papieru.

    Chociaż zwykła drukarka atramentowa potrafi drukować jadalnym atramentem, zapomnij, że po prostu zamienisz klasyczne wkłady atramentowe na jadalne i z radością będziesz drukować smakołyki na papierze jadalnym. Teoretycznie byłoby to możliwe, ale logicznie chyba niezbyt dobrym pomysłem jest napełnianie głowic drukujących, które zostały „zalane” klasycznym niejadalnym tuszem, nagle tuszem jadalnym. Podczas drukowania zabrałby ze sobą mniej lub więcej pozostałego atramentu klasycznego, dlatego powstały wydruk nie byłby w pełni bezpieczny dla zdrowia.

    Dlatego, jeśli chcesz rozpocząć drukowanie jadalne, musisz mieć drukarkę przeznaczona tylko do tych celów, która w ogóle nie była używana do normalnego drukowania z klasycznymi wkładami atramentowymi.

    Wybierając odpowiednią drukarkę atramentową do drukowania na papierze jadalnym, będziesz potrzebować taką, która potrafi drukować na papierze o wyższej gramaturze (papier jadalny jest grubszy), ale przede wszystkim, która poradzi sobie z jadalnymi wkładami. Informacje te należy uzyskać od producenta lub dystrybutora. Sprawdzenie zgodności z jadalnym tuszem jest absolutnie kluczowe, ponieważ nie każda drukarka poradzi sobie z tego typu drukiem.

    sladkosti-nahled2.jpg

    Latający talerz z kwaśnym proszkiem w środku znajdziesz w każdej cukierni. Zgadujesz poprawnie,  one wykonane z papieru jadalnego.

    Nie dla każdego

    Pomijając konieczność zakupu nowej drukarki – czy to specjalnej do druku na papierze jadalnym, czy klasycznej z obsługą tej opcji – wraz z papierem jadalnym i jadalnym tuszem, należy również zainwestować w specjalne wkłady czyszczące. Klasyczne drukarki atramentowe zwykle mają problemy z zatykaniem się dysz. Dlatego zwykły atrament do drukarek zawiera substancje chemiczne, które pomagają rozpuszczać zaschnięte pozostałości atramentu w dyszach, czyszcząc w ten sposób głowicę drukującą. Tusze jadalne nie zawierają jednak tych rozpuszczalników ze względu na ich szkodliwość dla zdrowia, dlatego głowica drukująca wysycha znacznie częściej podczas ich użytkowania. Jedynym rozwiązaniem tego problemu jest regularne drukowanie, idealnie co najmniej raz na trzy dni, co jest bardzo trudne z punktu widzenia przeciętnego użytkownika. Absolutnie najbardziej odpowiednia jest sytuacja, gdy drukarka jest używana codziennie i nie ma możliwości „wysuszenia” w żaden sposób.

    Wskazówka: Zatykanie głowic drukujących klasycznym atramentem czasami nie jest zabawne. Jeśli ten problem również Cię niepokoi, powiemy Ci, jak go rozwiązać w naszym starzym artykule.

    Ze względu na poprzednie wiersze, prawdopodobnie jest dla ciebie jasne, że nie można tak po prostu spróbować drukowania na jadalnym papierze w domu. Jeśli nie zamierzasz wchodzić na ścieżkę niestandardowego cukiernika, to inwestycja w kolejną drukarkę, jadalny tusz i papier jest dla Ciebie bezsensowna. Nie pozostaje nic innego, jak raz na jakiś czas udekorować tort urodzinowy jednym z gotowych motywów, które na co dzień są dostępne w sklepach, albo zlecić wydrukowanie własnego motywu na jadalnym papierze na zamówienie. Na szczęście nie jest to aż takie drogie.

    Podobne artykuły

    2 minuty czytania

    Papier a papier to nie to samo, część 2: Koncentrujemy się na jakości

    Jeśli drukowanie jest stałą częścią Twojej codzienności, to z pewnością wiesz, że papier nie jest tylko jeden. Istnieje kilka rodzajów papieru, różniących się różnymi parametrami oraz w zależności od tego, do czego jest on używany podczas drukowania. W dwóch częściach tego artykułu zajmiemy się stopniowo najpopularniejszymi oraz mniej popularnymi rodzajami papieru, z jakim możesz spotkać się podczas drukowania.

    Przeczytaj cały artykuł »
    3 minuty czytania

    RGB vs. CMYK: Jak uzyskać najlepsze wyniki drukowania?

    Wyobraź sobie, że drukujesz ważną prezentację na spotkanie. Z pozoru nic trudnego - wystarczy tylko wydrukować. Ale potem zauważasz, że kolory na drukowanych materiałach nie pasują do siebie. W porównaniu z plikiem źródłowym nie są one tak wyraźne i na przykład jasna zieleń oryginału została zastąpiona ciemniejszym odcieniem. Jaką rolę odgrywają w tym modele kolorów RGB i CMYK, a przede wszystkim - jak uzyskać te same kolory, co na ekranie?

    Przeczytaj cały artykuł »